Llengües de moix

Què se n’ha fet d’aquelles expressions autènticament mallorquines? A quin punt del camí hem deixat enrere les nostres estimades Rondaies Mallorquines?

Eren altres temps quan pujàvem a “Ciutat” i no a Palma; quan sonaven per casa expressions com: “Lo que no mata engreixa”, “Qui no vol pols que no vagi a s’era”, “A un ca magre tot són puces” o “Eren set que l’agontaven i encara pixava tort!”. Eren temps enrere quan ja es deia això de: “Si ens llevem ben d’hora ben d’hora…..”, això sí, amb altres paraules com: “Qui s’aixeca dematí pixa allà avon vol”. Estàvem més “encesos que un misto” o anàvem “a fer dissabte”; “Érem pel món” enlloc d’estar pel carrer; i quan una situació se’ns feis llarga era “Més llarga que sa Corema!”; i ara sentim “xistes” enlloc de “coverbos”; però encara no hem perdut el nostre “idò”, “oi”, “mem” o “uep!”.

Fa un temps vaig anar a ca la padrina a coure unes magdalenes al seu forn, i em va treure un llibre molt antic de receptes mallorquines. Era un recull de receptes escrites a màquina a uns fulls de color groguenc i que feien olor a llibre tancat. Quina relíquia! Mireu quina recepta que vaig trobar, em va cridar molt l’atenció, no vaig entendre reees!

Què sabeu que són 12 unces? O coure a forn perdut? Jo he descobert que 100gr són unes 3 unces, i coure a forn perdut és coure fins que sigui cuit!

Amb aquesta recepta una mica adaptada he fet les meves llengües de moix. Proveu-les de fer perquè són boníssimes!

Què necessitam?

Per unes 30 unitats:

  • 100g de sucre glas
  • 100g de mantequilla a temperatura ambient
  • 3 blancs d’ou
  • 100g de farina
  • 1 polsim de sal
  • 1 cullerada de sucre vainillat (opcional)

Per on començam?

_Encalentim el forn a 180º

_Mesclem el sucre amb la mantequilla (és important que estigui blaneta per poder mesclar-ho bé). Afegim les clares i remenem amb energia durant 2 minuts aproximadament. Llavors afegim a poc a poc la farina, la sal i el sucre vainillat.

_Posem la mescla en una mànega pastissera i ho deixem reposar durant 10 minuts.

_Posem un paper vegetal a sobre d’una safata de forn i amb la mànega pastissera anem formant petits bastons que seran les galletes. Hem de pensar a deixar bastant d’espai entre les galletes perquè sino se’ns ajuntarà la pasta!!

_Ho enfornem entre 7 i 10 minuts fins que siguin dorades pels costats. Les deixem refredar abans de servir.

A mi com que m’agrada molt la xocolata, vaig fondre una mica de xocolata per a cobertura i amb una mànega pastissera vaig estendre un cordó de xocolata a sobre de les galletes. Boníssim!!

 

Anuncis

2 responses to “Llengües de moix

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: