Coca bamba

o coca de Sant Joan pels Ciutadellencs

o ensaïmada menorquina

Encara que les nostres ensaïmades mallorquines són les més famoses i les més bones per nosaltres, també existeixen unes ensaïmades menorquines, conegudes arreu de Menorca com a coca bamba, menys a Ciutadella, que l’anomenen coca de Sant Joan, ja que és per aquestes dates quan se solen menjar aquestes coques.

Pels qui no hagueu sentit a parlar mai d’aquesta coca, dir-vos que és molt semblant a les nostre coques de patata o coques de Pasqua. No formen fulls, com les nostres ensaïmades, i són més altes i s’estufen molt. A més, se sol acompanyar de xocolata calenta o també om diuen els menorquins: “amb xocolati”.

Nosaltres n’hem menjada una per postres, però no amb xocolata, que amb aquesta calor que fa encara ens haguéssim sofocat, però sí que ho hem fet amb una bona racció de gelat de mandarina. Mmmmm! Han estat boníssimes!

Ah!!! Per fer-les, fixeu-vos amb la fotografia que m’he fet mentre donava forma a la coca, perquè el procediment per formar l’espiral de l’ensaïmada és una mica diferent del que estem acostumats a veure.

Què necessitam?

  • 500g de farina de força
  • 50g de llevadura fresca
  • 180g de sucre
  • 3 ous
  • 80g de saïm
  • 80g de patata bollida
  • 1 cullerada d’aigua

Per on començam?

Jo he fet la pasta amb la thermomix, per facilitar l’amassat, però de la manera tradicional es fa de la mateixa manera.

1_Primer hem de fer la massa mare. Posem una cullerada d’aigua i hi fonem la llevadura. Hi afegim un ou, una cullerada de sucre i la farina que es begui. Ho amassem i ho posem en un bol tapat amb un drap i deixem que tovi. Més o menys el temps que m’ha tardat a mi han estat uns 15 minuts.

2_Mentres xafem la patata i hi posem una cullerada de sucre i ho acabem de xafar.

3_Posem dintre la thermomix tots els ingredients amb la massa mare i la patata i programem15 segons a velocitat 6 i tot seguit 3 minuts a velocitat espiga, que equival a amassar de la manera tradicional. Quan acabi el temps programat tapem la thermomix amb un drap i ho deixem fins que la pasta hagi pujat fins adalt de la thermomix. Llavors tornem a programar 1 minut a velocitat espiga.

4_Estirem la pasta en una taula untada amb saïm i ens untem les mans també de saïm. Estirem la pasta una mica i l’enrotllem. Ara ens l’hem d’enrotllar a la mà i l’hem de deixar caure a sobre d’una safata amb un paper vegetal.

5_Deixem que les coques tovin tapades amb un paper film. Amb aquesta calor estaran molt poc temps, tan poc que amb 30 minuts ja havien tovat.

6_Les enfornem a 160º uns 40 minuts.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: